Instagram’da “canlı olma” düşüncesi bile sizi depresyona sevk ediyorsa bu yazı tam size göre.
Bir canlı yayın düşündüğünüz çok daha fazla etkileşim, çok daha fazla yeni kitle çekebilir. Nasıl ve ne şekilde yapılacağını bildiğiniz takdirde.
Bu yazıda, ilk canlı yayınınızı planlamanıza yardımcı olacak en sevdiğim tavsiyelerden bazılarını paylaşmak istiyorum! Hazır mısınız? Başlıyoruz!
Canlı yayınlar hakkında anlaşılması gereken ilk ve en önemli şey, spontane gibi görünseler de çok titizlikle planlanmış olmalarıdır. Yani, sadece kameranın önüne geçip hemen canlı yayına başlayacağınızı düşünüyorsanız, durun ve tekrar düşünün! Özellikle bir işletme sahibi ya da bir markanın pazarlama yönetici iseniz.
Her şeyi kelimesi kelimesine düşünün demiyorum ama bir planınız mutlaka olmalı. Amacınız, hedef kitleniz ve müşterileriniz için gerçek değer sunan bir şeyler yaratmak. Bu nedenle, biraz zaman ayırın ve konu seçimi, canlı yayın akışınıza ne zaman başlayacağınız, ne kadar konuşacağınız ve size katılması için getirebileceğiniz misafirler hakkında dikkatlice düşünün.
Bunu bir TV şovuna ev sahipliği yapmak olarak düşünebilirsiniz! Bu canlı yayınlar her anında sizin kişiliğiniz veya işletmenizin kişiliğini yansıtmalıdır. Yani markanız eğlenceliyse canlı yayınınızın da eğlenceli olduğundan emin olun!
İlk canlı yayınınızı planlarken göz önünde bulundurmanız gereken bir diğer önemli nokta da şudur: birçok şey ters gidebilir ve bu tamamen normaldir. Mükemmel olmaya çalışmayın; sadece elinizden gelenin en iyisini yapın.
Şimdi ilk canlı yayınınızı planlamak için 16 adımı konuşmaya başlayalım 😉
1. Konu Seçimiyle Başlayın
Kitlenizi biraz tanıyorsanız ve sevecekleri veya popüler olacağını bildiğiniz bir konuyu zaten tahmin edebiliyorsanız, onu bir kenara yazın ve etrafında nasıl canlı bir akış oluşturabileceğinizi düşünün. Eğer kitleniz ile ilgili fikir sahibi değilseniz, sorun değil. Sadece 3. maddeye atlayın ve ardından geri gelin ve 1. ve 2. adımları uygulayın.
2. Bir Başlık Oluşturun
Size önemsiz görünebilir, ancak canlı yayınınızın her zaman bir başlığa ihtiyacı var. İnsanlara satacağınız ürünler hakkında konuşmak için canlı yayında olacağınızı söylemek, onların yayını hatırlamaları için yeterince akılda kalıcı olmayabilir. İnsanlara bu canlı yayınını izlemenin sağlayacağı faydalardan bahsedecek ilgi çekici bir başlık bulun.
Sattığım ürünler hakkında bilgi veriyorum demek yerine; “Akne lekeleri için neler yapacağımızı konuşacağız!” gibi net bir başlık atabilirsiniz.
Canlı yayınların en güzel tarafı da, siz yayındayken insanların size sorular sorabilmesi ve sizin onlara gerçek zamanlı olarak yanıt verebilmenizdir. Bu, işletmeniz için çok faydalıdır ve takipçilerinizin ve izleyicilerinizin size çok daha yakın hissetmesini sağlar.
3. Kitlenize Sorular Sorun
Hala ne hahkında yayın yapacağınıza karar veremediyseniz, Instagram Hikâyelerinizde insanlara daha fazla ne bilmek istediklerini soran bir soru anket kutusu bırakın. Örneğin, bir networker iseniz, insanlara network marketing işine girmek için korkularının neler olduğunu sorun. Konunuzun çok geniş olmaması için yanıtlarını daraltmaya çalışın.
Fakat siz bir konu seçtiyseniz, insanlara canlı yayında cevaplayabileceğiniz soruları olup olmadığını sorabilirsiniz. Her iki durumda da, gelen bu sorular canlı akışı özetlemenize ve yanıtlamanız gereken sorular hakkında önceden düşünmenize yardımcı olacaktır.
4. Bir Misafir Seçin
Bir misafir davet etmek, özellikle ilk canlı yayınınızsa, sizin için iyi bir seçenek olabilir. İlk kez yayında olacaksanız ve yalnız değilseniz kendinizi daha güvende hissedersiniz. Başarısızlık ve reddedilme korkusu iki kişilik yayınlarda daha az olur çünkü yayında söz hakkını sıklıkla karşı tarafa verebilirsiniz. Ayrıca, takipçileriniz ve izleyicileriniz onlara yeni birini tanıttığınız ve yeni bir değer kattığınız için size biraz daha bağlanacaklardır.
Yaptığınız yayına uygun, sektöründe başarılı ve konusunda uzman birini düşünün. Sizden bir tık yukarıda bir uzmanlığa sahip olsun. Bu sayede takipçilerinize daha fazla verim sağlayabilirsiniz.
5. Misafiri Davet Edin
Eğer misafirinizi seçtiyseniz onu doğru iletişim dili ile davet etme zamanı. Birbirinizi zaten tanıyorsanız, ona hangi konu hakkında bir canlı yayın yapmayı planladığınızı ve onlara gerçekten hayran olduğunuzu ve bunun bir parçası olmayı çok istediğinizi söyleyen bir mesaj gönderin. Eğer ilk kez tanışacaksanız mesaj attıktan sonra online veya yüz yüze kısa bir süre tanışmayı ve yayın hakkında konuşmayı da teklif edin. Bu sayede ilk kez yayında tanışmamış olursunuz ve daha rahat hissedersiniz. Misafirlerinize yayından en az 2 hafta önce haber vermeyi unutmayın. Son dakika planlarından hiç kimse hoşlanmaz ve siz de plansız biri olarak görünürsünüz.
6. Anket İle Saati Seçin: En İyi Zaman Sizce Nedir?
Canlı yayınınıza gelecek misafiriniz ile uygun birkaç gün ve saat belirleyin. Ama son tercihi her zaman kitlenize bırakın. Takipçilerinize Instagram hikayenizde bir anket açarak hangi saati tercih edeceklerini sorun. Onlara program akışı hakkında, misafiriniz hakkında kısa bilgiler verin. Sizin için de en uygun günü seçmek istiyoruz mesajını verin. Bu sayede onlara programlarını önemsediğinizi göstereceksiniz ve katılım da daha fazla olacak.
7. Süreyi Belirleyin
İster 1 saat isterseniz de 15 dakika; canlı yayın sürenizi önceden mutlaka belirleyin ve bunu kitlenize bildirin.
Süreyi önceden belirlemek hem sizin için hem de hedef kitleniz için iyidir. Yayına girerken akışın nasıl olacağını, ne zaman başlayıp ne zaman biteceğini bilmek hem sizin hem de onların planlaması açısından iyidir. Ne zaman sohbete gittiğinizi hissetseniz, ne kadar zamanınız kaldığını hatırlayacaksınız ve bu hızlıca ana konuya dönmenizi sağlayacak.
8. Bir Akış Listesi Oluşturun
Bu liste sayesinde daha odaklanmış ve hazır hissedeceksiniz. Ne zaman ne konuşmam gerekiyor, konuğa şimdi ne sormalıyım gibi kafa karışıklıklarınız ortadan kalkacak. Bu liste şu şekilde örneklendirilebilir;
- Kendini Tanıt
- Canlı akışın konusunu kısaca açıkla
- Konuktan kendini kısaca tanıtmasını iste
- Konu hakkında 1.ipucunu ver
- Bu ipucu hakkında soruları olup olmadığını sor
- 2. ipucunu ver
- Konuktan ipuçlarını paylaşmasını iste
- Konuk #3 ipucu versin
- Konuk #4 ipucu versin
- 5 numaralı ipucunu sen ver
- Bu iş ile ilgili araştırma yaparken nasıl çalıştığını anlat
- Konuğa, insanların kullanabileceği diğer ipuçlarını sor
- İzleyicilerin sorularını yanıtla
- İnsanlara konuğu nasıl takip edebileceklerini söyle
- İnsanlara benimle nasıl çalışabileceklerini söyle
9. Listeyi ve Akışı Konuğunuz ile Paylaşın
Konuğunuz olduğunda canlı yayına hazırlanan tek kişi siz değilsiniz! Konuğunuzun hazırlanmasına da yardım etmelisiniz. İşte bu nedenle ikinizin de aynı içeriği bildiğinden emin olmalısınız ve listenizi onunla paylaşmalısınız. Nezaketen misafirinizden değiştirmek istediği bir şey olup olmadığını size söylemesini isteyin ve buna göre ayarlamalarınızı yeniden yapın.
10. Canlı Yayınınız Nerede Olacak, Karar Verin
Facebook, Instagram, Youtube, Tiktok?
Tüm seçenekleri göz önünde bulundurun ve paylaştığınız konuya, kaç misafir ağırlamak istediğinize ve hedef kitlenize göre size en iyi sonuçları verecek olanı belirleyin.
Daha resmi bir havada canlı yayın oluşturmak istiyorsanız Zoom ve Youtube tercih edebilirsiniz. Fakat kitleniz daha eğlenceli ama aynı zamanda bilgi almayı da seven bir kitle ise Facebook veya Instagram iyi bir seçenek olacak. Yine bu konuda eğer olacaksa konuğunuz ile fikir alışverişi yapabilirsiniz. Onun kitlesi ve sizin kitleniz benzer olacağından ortak bir platform seçmelisiniz.
11. Tüm Detayları Hedef Kitlenizle Paylaşın
Her şeyi belirlediğinizi düşünüyorum: Canlı yayın günü, saati, konuk, akış, içerik ve başlık. Tüm detayları belirledikten sonra yayın gününe kadar insanları bunaltmadan ara ara bu bilgileri kitleniz ile paylaşın. Eğer yayını Instagramda yapmaya karar verdiyseniz yalnızca oradan duyurmakla yetinmeyin. Twitter ve Facebook üzerinden de duyurular yapın. Mail listenize bilgilendirme ve davet maili gönderin.
Canlı yayına başladığınızda insanların haberdar olabilmesi için Instagram Hikayelerinizdeki geri sayım etiketini de kullanabilirsiniz. Telefonlarında bir anında iletme bildirimi alacaklar ve bu bildirim kendilerine hatırlatılacak şekilde ayarlanacak. Ancak bu, yalnızca Instagram’da canlı yayın yapıyorsanız işe yarar.
12. İyi Bir İnternet Bağlantınız ve Yedekleme Planınız Olduğundan Emin Olun
Canlı yayına başlamadan önce iyi bir internet bağlantınız olduğundan emin olmalısınız; elbette eğer varsa konuğunuzun da. Yayın sırasında oluşabilecek herhangi bir internet kesintisinde bir B planınız var mı bunu düşünün. Anlık olarak, izleyicileri çok bekletmeden wifi bağlantınızı kesip verinize bağlanmak gibi. Her duruma hazırlıklı olun.
13. Yayın Yapacağınız Yeri Hazırlayın
Rahatsız edilmeyeceğiniz ve çok fazla gürültünün olmadığı sakin bir ortamda olduğunuzdan emin olun. Gürültülü veya dikkat dağıtıcı bir ortam, video kaliteniz ve konsantrasyonunuz için verimsizdir. Ayrıca, insanların sizi iyi görebilmesi için yeterli ışığınız olduğundan ve videonun kalitesinin iyi olduğundan emin olun. Gerekirse ek bir ışık ve ses sistemi kullanmayı da düşünün. Aynı şekilde bu konuda konuğunuz da özenli ve hazırlıklı olmalı. Sorunsuz bir yayın akışı için iki tarafın da hazır olması önemlidir.
14. Konuğunuzdan Onay Alın
Birkaç gün öncesinden konuğunuza bir mesaj gönderin ve hala canlı yayın için müsait olduğu, bir sorun olmadığını onaylatın. Canlı akışın olacağını ve büyük gün için her şeyin hazır olduğunu hatırladığından emin olun. Canlı yayına kendi profilinizde ev sahipliği yapacaksanız, konuğunuz ile takipleştiğinizden emin olun. Konuğunuzdan rica edin ve profilinde yayın bilgilerini paylaşarak takipçilerini sizin profilinize çekmelerini söyletin.
15. Canlı Akışınızı Başlatın
İşte büyük gün geldi! Canlı yayına geçmek, görünmek ve yayına başlamak için seçtiğiniz saat ve tarihte aktif olun. İlk birkaç dakika bekleyin, kimse gelmiyor diye panik yapmayın bu normaldir. Kimse izlemiyor olsa bile konuşmaya başlayın. Unutmayın, video daha sonra kaydedilebilir ve bir IGTV videosu olarak yayınlanabilir, bu nedenle insanların gelmesini beklerken başlangıçta sessiz ve sıkıcı bir yayın gibi görünmeyin. Gerekirse arkaya uygun ve sakin bir fon müzik açın.
Peki, uzun süre beklediniz ama henüz kimse yoksa ne yapabilirsiniz? Normal bir video kaydetmeye başlar gibi canlı akışı başlatabilirsiniz. Merhaba deyin, tartışacağınız konu hakkında konuşun ve listenizdeki sıraya uyarak devam edin. Birkaç dakika sonra konuğunuzu davet edin ve yayına alın. Onunla beraber gelecek olan takipçiler de olacaktır. Kimse gelmese bile özgüveniniz kırılmasın. Konuğunuz ile keyifli bir sohbet geçirin ve akışı olması gereken saatte kapatın. Unutmayın bu daha ilk yayın; 1 kişi de izleyebilir hiç kimse de. Bunu her hafta düzenli yaptığınızda artışı zaten gözlemleyeceksiniz.
16. Yayını Kaydedin ve Paylaşın
Canlı yayınınızı Instagram’da yapıyorsanız, videoyu IGTV video bölümünde paylaşabilir ve aynı zamanda 24 saat boyunca Instagram Hikayelerinizde bırakabilirsiniz. IGTV’ye kaydetmenizi tavsiye ederim çünkü 24 saat insanların izlemesi için yeterli zaman olmayabilir. Yayına çok emek harcadınız, bu yüzden onu sonsuza kadar sayfanıza kaydetmelisiniz!
Bunu şu şekilde düşünün: IGTV’ye kaydederseniz, gelecekte ihtiyaç duyarsanız insanlara her zaman videonun bağlantısını gönderebilirsiniz. Canlı yayına o kadar çok insan katılmadıysa, IGTV size insanları izlemeye davet etmek için bir şans daha verir. O yayına katılmayan ama yayının keyifli ve verimli geçtiğini görenler bir sonraki yayına katılmak için heyecanlanabilirler.
Tüm bu bilgilerden sonra şimdi Canlı Yayına geçmeye hazır hissediyor musunuz? Benimle bu sorunun cevabını lütfen paylaşın ve dijitalde görünür olmaktan korkmayın 🙂