Fijital Pazarlamanın Ne Olduğunu Biliyor musun?

Fiziksel ve Dijital terimlerinin birleşmesinden meydana gelen Fijital (phygital) terimi, müşteri deneyimini optimize etmek için fiziksel pazarlama ile dijital pazarlamanın farklı ve önemli yönlerini bir araya getiriyor.

Fijital Pazarama, fiziksel ve dijital pazarlama kanallarını bir terim altında toplayıp tek bir kanal olarak müşteriye sunmak ve bu sayede müşterilerin markaya yönelik duygularını daha fazla arttırmayı hedef alıyor. Bu sayede karma müşteri deneyimi yaratılması da bekleniyor.

Uzunca bir süredir aslında farkında olmadan fijital pazarlamaya tabii olarak yaşamlarımızı sürdürüyoruz. Mobil teknolojinin gün geçtikçe hayatlarımıza girmesi ile tüm fiziksel alanlarda bu yeni pazarlama terimini kullanıyoruz. Marketler, restoranlar, oteller ve ulaşım gibi daha birçok sektöre uygun olan fijital pazarlama her gün biraz daha hayatımızı kolay hale getiriyor.

Yeni Dijital Müşterisi İçin Avantaj

Günümüzde artık e-ticaret, internetten satış gibi kavramlar yavaş yavaş hayatlarımızın bir parçası olmaya başlamış durumda. Hal böyle olunca fiziki mağazasında satışlarının yetersiz olduğunu gören her perakendeci e-ticarete bir şekilde başlamayı düşünüyor. Fakat geleneksel pazarlamaya ve satışa alışmış bir esnafı dijitale adapte etmek çok da kolay olmuyor. Fijital Pazarlama sayesinde geleneksel pazarlama ve dijital pazarlama bir arada kullanılıyor ve böylece dijitale yeni adım atmış herkes kolaylıkla bu sürece adapte olabiliyor.

Tüketiciler İçin Büyük Kolaylık

Fijital pazarlama sayesinde fiziksel sahada tüketiciye dijital teknoloji ile dokunmak mümkün. Bu sayede tüketiciler alacakları bir ürün veya hizmet ile ilgili en iyi fırsatları çevrimiçi olarak araştırıp, inceliyor. Satın alma işleminden önce mağazada ürünleri görüp, deneyebiliyor. Ve bu süreç müşterinin çok daha kolay karar verip satın alım gerçekleştirmesine fayda sağlıyor. Örneğin, bir kozmetik markası, mağazasına uygulayacağı dijital bir sistem ile saç boyası alacak ama rengin kendisine yakışıp yakışmadığına karar veremeyen müşterisine kendi üzerinde farklı saç renklerini göstererek ürün satın alım sürecini hızlandırabilir.

Amazon Go En İyi Örneklerden

Amazon, internetten sıkça alışveriş yapanların bildiği bir e-ticaret sitesi. Aynı zamanda da ABD’nin marketler zinciri. Amazon’un, fijital pazarlama örneği olan Amazon Go girişimi sayesinde tüketiciler akıllı telefonlarına indirecekleri bir uygulama ile fiziksel mağaza ile bağlantı kuruyorlar. Kapıdan ilk girdikleri andan itibaren bu uygulama mağazada tüketiciye birçok kolaylık sağlıyor. Müşteriler fiziki market sepetlerine alacakları ürünleri atıyorlar ve dijital sepetlerine ürün otomatik olarak düşmüş oluyor. Almaktan vazgeçtikleri bir ürünü sepetten çıkardıklarında da o ürün dijital sepetlerinden de otomatik olarak çıkıyor. Ödeme aşamasına gelindiğinde ise hiçbir noktada durmaya ihtiyaç yok, çünkü kasa sistemi yok. Müşteriler aldıkları ürünler ile mağazadan direkt çıkış yapıyorlar ve ödeme telefonlarına indirdikleri uygulamadan otomatik olarak yapılıyor.
https://www.youtube.com/embed/NrmMk1Myrxc

Türkiye’de İlk Örnekleri Getir ve BiTaksi

Fiziksel ve dijital hizmetlerin bir arada kullanıldığı, fijital pazarlamanın Türkiye’deki ilk örnekleri Getir ve BiTaksi uygulamaları.

Geleneksel pazarlama ve satış yöntemlerinde, caddede bekleyerek durdurup bindiğimiz veya duraklardan çağırdığımız taksileri birkaç yıldır biTaksi uygulaması üzerinden, olduğumuz her yere dijital olarak çağırıp fiziki olarak seyahat ediyoruz. Tercih edenler için de nakit yerine biTaksi uygulaması üzerinden tek tıkla ve kolaylıkla ödeme yapma imkânı sağlanıyor.

Getir uygulaması da geç saatlerde dahi ihtiyacımız olan her şeyi bakkala veya markete gitme zahmetine girmeden, dijital olarak sipariş verme imkânı ile fiziki olarak kapılarımıza kadar getirmekte. Aynı şekilde uygulama üzerinden yapılan ödemeler ile kolay ve temassız bir alışveriş deneyimi sunmakta.

Fiziksel ve dijital deneyim arasındaki açığı kapatmayı amaçlıyor!

Fijital (pyhgital) pazarlama, doğru yer ve doğru zamanda kullanıldığı takdirde satış oranlarını ciddi şekilde arttıracak bir yeni nesil pazarlama tekniği. Örneğin; şu an içinde bulunduğumuz pandemi sürecinde Amazon Go örneğinde olduğu gibi, fijital pazarlama uygulayabilecek olan marketlerin satışlarında gözle görülür bir artış yaşanabilir. Çünkü fiziksel teması en aza indirmeye çalıştığımız bu zamanlarda kasa sırası beklememek, kasiyerin temas ettiği ürüne dokunup poşetlememek gibi birçok faktör ortadan kalkmış olacak.

Kuşak Değişimlerine Ayak Uydurmak Önemli

Yeni nesil pazarlama dünyasında artık markaların yöneldiği tüketici Z Kuşağı tüketici olmaya başladı. Dijitale yeni adapte olmaya çalışan her firmanın önceliğinde Z kuşağı müşteri kitlesi olmalı. Z kuşağı tamamen dijital dünyanın içine doğmuş olan bir kitle. Bu nedenle bu kitleyi geleneksel pazarlama ile yakalamak çok da mümkün değil. Çok kanallı bir pazarlama stratejisi yani fijital pazarlama stratejilerini izlemek yeni nesil tüketici profilini yakalamak açısından oldukça önemli.

Olumsuz Yanları da Göz Ardı Edilmemeli

Her ne kadar gelecekteki müşteri portföyünü Z kuşağı olarak görsek de hali hazırda olan tüketiciler de oldukça fazla. Tamamen fijital pazarlamaya uygun olarak mağazaları düzenlemek yeni nesil dijital müşterisini çekeceği gibi tam tersi geleneksel pazarlama ve satış yöntemlerine alışık olan müşteriyi de bir o kadar uzaklaştırabilir.

Fijitalleşmeye geçerken yapılması gereken en önemli şey tüketiciyi de fijital mağaza düzenine göre adapte etmektir. Fakat bu oldukça zor ve uzun bir süreç olacaktır. Bu sebeple fijitalleşme adımları atmayı düşünen mağazalar tamamen satış temsilcilerini operasyon dışı bırakmamalılardır. Satış temsilcilerini yeni fijital mağaza düzenine göre eğitmek, geleneksel pazarlama ve satış düzenine alışık olan müşterileri elde tutmaya imkân sağlayacaktır. Bu sayede tüm müşteriler fijital pazarlama düzenine geçmiş mağazalarda vakit geçirmekten ve alışveriş yapmaktan keyif duyacaklardır.

https://seda.sedagokce.com/fijital-pazarlama-nedir/

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir