Ürün satan işletmeler, ürünlerini çevrimiçi olarak nerede satacağına karar verme sürecinde, bir pazaryerinde satış yapmak ile kendi web sitelerini oluşturmak arasında seçim yaparlar. Her iki seçeneğin de kendi artıları ve eksileri olsa da e-ticaret konusunda gerçekten ciddi olan işletmelerin kendi web sitelerine sahip olması gerektiğini sıklıkla söylüyorum. Ama şunu da unutmamak gerekir ki her işletme için mükemmel şekilde çalışan, herkese uyan tek bir çözüm yoktur. Bu sürece girmeden markanın ihtiyaç ve bütçesini doğru tespit etmek gerekir.
İşletmenizin uzun vadede internette satışta olmasını istiyorsanız, bu yazıda neden bir pazaryeri dışında kendinize ait bir e-ticaret web sitesine sahip olmanız gerektiğine bakacağız:
1. Müşterilerden Oluşan Bir E-posta Listesi Oluşturabilir ve Onlara Özel Pazarlama Yapabilirsiniz
Ve bu “marka olma” yolunda en gerekli adımlardan bir tanesidir.
Kendi web sitenize sahip olmanın en önemli yönlerinden biri, doğrudan web sitesi ziyaretçilerine ve müşterilerine pazarlama yapabilmenizdir. Pazaryeri müşterilerinden farklı olarak, web siteniz üzerinden doğrudan tüketicilere satış yapmak, onların iletişim bilgilerini onların rızası ile birlikte toplayabileceğiniz anlamına gelir. Müşterilerinizin e-posta adreslerine sahip olduğunuzda, onlara e-posta pazarlama promosyonları gönderebilir, indirimler sunabilir ve yeni ürünleri duyurabilirsiniz. Hatta özel günlerinde onlara hediye ürün veya kampanyalar sunabilirsiniz. Fakat pazaryerlerinde bu kadar geniş imkanlara sahip olamazsınız çünkü müşteri bilgileri pazaryeri tarafından gizli tutulmaktadır.
Halihazırdaki müşteriyi elde tutmak, yeni bir müşteri edinmekten daha kolay ve düşük maliyetli olduğundan, mevcut müşterilerle mail yoluyla iletişimde kalmak, işletmeniz için gelir elde etmenin ve marka bilinirliği sağlamanın en gerekli parçasıdır.
Geçmişte sizden kimlerin satın aldığını bilmekle kalmaz, aynı zamanda ne aldıklarını, ne kadar harcadıklarını ve neyle ilgilendiklerini de bilirsiniz. Bu bilgileri gelecekteki satın alımlarda promosyon yapmak ve benzer ürünler önermek için kullanabilirsiniz.
2. Marka Bilinirliğinizi Güçlendirin
Ürünlerinizi bir pazaryerine koyduğunuzda ön planda olan sizin değil pazarın markasıdır. Logodan yazı karakterlerine, ürün başlıklarından açıklamalara kadar kendi markanıza ait içeriği değil pazara ait içeriği kullanmanız gerekmektedir. Bu da marka bilinirliği ve tanınırlığı oluşturmayı zorlaştırabilmektedir.
Çoğu zaman, ziyaretçiler ve müşteriler, sizin marka varlığınızın bile farkında olmadan ürününüzün pazara ait olduğunu varsayabilirler. Yani, ürününüzü satın alanlar sizin yerinize genellikle pazarı hatırlayacaktır. Çünkü satış sonrası bir problem olsa dahi size değil pazaryerine ulaşacaklardır.
Pazaryerleri başlangıçta kendinizi tüketiciye tanıtmak için cazip görünebilir fakat internette satış yaparken amacınız tüketicilerin ürününüzü markanızla ilişkilendirmesi ve ürün kategorilerinizi düşündüklerinde markanızın ilk akla gelenlerden olması olmalıdır. Kendi web sitenizi kurduğunuzda, tasarımın nasıl göründüğü, nasıl bir marka dili kullandığı ve nasıl çalıştığı dahil olmak üzere tam kontrol sizde olur. İmkanlarınız her zaman sonsuzdur. Hatta müşterilerinizin kutu açma deneyimini özelleştirme imkanınız bile olacaktır. Pazaryerlerinin çoğunda markalı paketleme yapmak da yasak olabilmektedir. Özelleştirilmiş paketlemeler markanızı güçlendirebilir ve müşterileriniz üzerinde kalıcı bir izlenim bırakabilir.
3.Yaratıcı Pazarlama Kampanyaları Yürütebilirsiniz
Web sitenizi açar açmaz, müşteriler otomatik olarak size akın etmeyecekler. Bir mağazanız olduğunda, müşterileri oraya çekmek için biraz çalışmak zorunda kalacaksınız. Müşteri edinmenin ilk adımı, SEO stratejileri ve sosyal medyada güçlü bir çevrimiçi varlık oluşturma yoluyla sitenize trafik çekmektir. Doğru kampanyaları oluşturmak her zaman kolay değildir; ancak, insanların sizi bulmasını ve sizden satın almasını sağlamanın yolları konusunda pazaryerlerine göre çok daha fazla imkana sahip olabileceksiniz. E-ticaret site sahipleri, pazarlama stratejilerini hedef kitlelerine ve belirli alışveriş alışkanlıklarına uyacak şekilde özelleştirebilirler.
Web site pazarlama faaliyetlerinde, hedef kitlenize ulaşmak için Facebook ve Google reklamlarını kullanmayı deneyebilirsiniz. Ayrıca, insanların sizinkine benzer bir ürünleri veya hizmetleri aramak için kullandıkları anahtar kelimeleri araştırarak web siteniz için aramalarda üstte çıkaracak içerik oluşturabilirsiniz. İlgi çekmek ve geçmişteki alıcıları yeniden hedeflemek için promosyonlar veya hızlı satışlar yapma olanağınız da var.
İstatistiklere göre , alışveriş yapanların %37’si indirimlerin veya kuponların onları e-ticaret web sitelerine geri çekebileceğini söylüyor. Genel olarak, insanları markanıza çekmenin – video oluşturmaktan yarışma düzenlemeye kadar – satışa yol açabilecek sayısız yolu vardır. Ve bunları pazaryerlerinde yapmanız pek mümkün değil, orada imkanların pazarın izin verdiği kadar.
4. Kendi Kurallarınızı Belirleyebilirsiniz
Kendi e-ticaret siteniz olduğunda müşteri yolculuğunu ve kullanıcı deneyimini doğrudan etkileme özgürlüğüne de sahip olursunuz.
Sitenin istediğiniz yerine ürün fotoğraflarını, indirim haberleri veya açıklamaları ekleyebilirsiniz. Kampanya duyuruları için görseller hazırlayabilirsiniz ve rahatlıkla fiyat yazabilirsiniz.
Tasarımı, renk düzenini, şablonu, kategorileri ve dilediğiniz her şeyi değiştirebilirsiniz. Bunun güzel taraflarından biri şudur; dönem dönem kitlenizin isteklerine kulak verebilir ve e-ticaret web sitenizi onların alışveriş deneyimini uygun hale getirebilirsiniz.
Şirket kuruluş hikayenizden, kendinizden ve ekibinizden detaylıca bahsedebilirsiniz. Böylece ziyaretçileriniz sizi tanıyacak ve sizinle bir bağ kurmuş olacaklar. Hatta sosyal hesaplarınızı bağlayabilir ve orada paylaştığınız içerikleri sitenizde de sergileyebilirsiniz. Ofisinizden, deponuzdan, ekip arkadaşlarınızın çalışma şeklinden içerikler sunarak müşterilerinize keyifli bir alışveriş deneyimi yaşatabilirsiniz.
Blog ekleyebilirsiniz. Ürün ve hizmetleriniz ile ilgili açıklayıcı bilgiler verebilirsiniz. Bu sayede ziyaretçileriniz alacakları ürünler hakkında daha kapsamlı bilgi edinebilirler ve kafalarında herhangi bir soru işareti kalmamış olur. Sektörünüz ile ilgili bol bol bilgi içerikli blog yazıları paylaşarak, uzmanlığınızı da gösterebilirsiniz.
En önemlisi, bir pazaryerinde olduğu gibi rakiplerinizin ürünlerinin sizinkilerin yanında veya üstünde ortaya çıkması konusunda endişelenmenize gerek kalmamasıdır.
Tek kalem ürününüz olsa bile tek sayfa bir e-ticaret sitesi ile ürününüzü tanıtabilir ve müşterinize kendini özel hissettirecek bir alışveriş deneyimi sunabilirsiniz.
Ayrıca ürünleri nasıl gruplandıracağınıza ve fiyatlandıracağınıza ve ücretsiz kargo sunmak isteyip istemediğinize karar verebilirsiniz . Müşteriler iyi bir tercih yaptıklarını düşüneceklerinden, ödeme sürecinde ücretsiz kargo seçeneği sunmak çevrimiçi tüketici davranışını olumlu yönde etkileyebilmektedir.
Kendi web sitenizde, uymanız gereken katı kurallar veya düzenlemeler olmadığından bu tür teklifleri denemek her zaman daha kolaydır. Ayrıca, bir pazaryerinde olduğu gibi her satıştan bir yüzde vermenize gerek kalmayacağı için bu şekilde promosyonlar yapmak veya ücretsiz hediyeler vermek için bütçeniz size kalacaktır. Web sitenize kuracağınız basit eklentiler ile, mağazanızın trafiğini de kolayca kontrol edersiniz ve çevrimiçi işiniz için neyin işe yaradığını, hangi sayfaların ve ürünlerin daha çok ziyaret edildiğini, siteden çıkma oranlarını, sepeti terk etme yüzdelerini test etme ve doğrulama olanağına sahip olursunuz.
Özetle; kendi e-ticaret web sitenize sahip olmak, e-ticaret stratejinizin önemli bir parçasıdır. Markanızı büyütmeniz, sadık müşteriler edinmeniz, yeni iç görüler kazanmanız ve pazarlama çalışmalarınızda yaratıcı olmanız için en doğru seçenektir. Ancak, tüm satışlarınız için tek bir kanala güvenmek de her zaman doğru bir yaklaşım değildir. Çevrimiçi satış yaptığınız yerleri çeşitlendirmek, özellikle e-ticaret daha rekabetçi hale geldikçe, yeni müşterilere ulaşmanıza yardımcı olabilir. Web sitenizi kurduktan sonra akakçe, cimri vs. gibi karşılaştırma sitelerine girmek, rakipleriniz ile rekabet konusunda önemli bir adım olacaktır.
Bu zamana kadar e-ticaret sitesi kurmak konusunda kararsız kaldıysanız fakat tüm bu olumlu nedenlerden sonra kurmaya karar verdiyseniz AMA nasıl ve nereden başlayacağınızı da bilemiyorsanız web tasarım hizmetlerimi inceleyebilir, detaylı görüşme için randevu talep edebilirsiniz.