Google Gözünde Değerli Olmak #konukyazar

Bugünün şartlarında bir ürün veya hizmet satıyorsanız benim internetle işim olmaz, yalnızca kapıdan geçenlere ürün veya hizmet satıyorum deme şansınız artık yok.Çok değil bundan yaklaşık 10 sene öncesinde bir firmanın internette bulunabiliyor olması çok büyük bir atılım olarak gösteriliyordu.

Bugün ise internette var olmak maalesef tek başına bir işinize yaramayacaktır. Konunun biraz özüne girersek ve karmaşıklıktan kurtulup, fazlalıkları atıp biraz da basit düşünürsek elinde akıllı bir telefonu olan herkes sadece birkaç saat içerisinde kendisine internette yer bulabiliyor.

Bu da satılan ürün veya hizmete göre Google kanalından web sayfanızla ön planda olmak ya da sosyal medya da yer almak olarak farklı kanallar olabilir. Her ne kadar bu kanallar birbirinden farklı olsa da işin özünde görünür olmak ve daha fazla insana dokunarak kendinizi veya işletmenizi tanıtmak yer almakta.

Konuya biraz geniş çaplı giriş yapmış olsak bile konunun özüne hızlıca girdiğimizde hepimiz için hap bilgi niteliğinde bir yazı olacak.

İnternette var olmak tam olarak neyi ifade ediyor? Sadece sosyal medya kanallarında var olmak tek başına yeterli olmayacaktır, bunun yanında sadece bir web sitesi yaparak diğer kanallardan uzak kalmakta tek başına yeterli değildir.

İnternette var olmak ve insanlar tarafından ulaşılır olmanın ilk şartı Google tarafında görünür olmaktan geçiyor. İster kurumsal bir web sitesi yapın içeriğinde ürün veya hizmet satışı olmasın, isterseniz internet üzerinden satış yapan bir web sitesine sahip olun, hepsinin ortak amacı daha fazla insan tarafından fark edilerek, bulunarak kendi ürün ve hizmetlerimizi daha fazla potansiyel müşteriye ulaştırmak.

Bunun içinde öncelikle web sitemiz kullanıcı dostu, yani Google dostu bir site olmak zorunda. Burada öncelikle şunu dikkate almamız gerekiyor, web sitemizin domaini işimizle ne kadar alakalı olursa kullanıcılar tarafından bulunma ve akılda kalıcılığı da o denli yüksek olacaktır. İkinci olarak web sitemizi kuracağımız hosting firmasının hızlı ve hedef kitlemize yakın bir konumda olması gerekiyor. Örneğin hedef kitleniz Amerika ama hosting sunucunuz Afrika’da bulunuyor, bu durumda hedef kitlenizin bulunduğu konumdaki insanların sorguya ulaşması ve web sitesine giriş hızları yavaşlayacaktır.

Bu kriterleri dikkate aldık ve web sitemizi kuruyoruz burada nelere dikkat edeceğiz? Burada size öncelikle dikkat edilecek önemli kriterleri sayabiliriz.

  • Web sitenizde kullandığınız başlıklara dikkat edin. (Başlıklar domaine yakın olmalı, kısa ve öz bir şekilde konuyu ifade etmeli ve harekete geçirici mesaj taşımalı.)
  • Yazılarınızın içeriği ve mümkünse görsellerinizin hepsi sizin tarafınızdan çekilmeli. Web sitenizde kullandığınız bütün materyaller size özgü olmalı.
  • Kopya içerik ve link çıkışlarında dikkat edilmeli. Her yazı ve görsel için link çıkışı sitenizde karışıklığa yol açacaktır.
  • Link çıkışı yaparken kendi konunuz ile ilgili otoriter sitelere link vermeyi unutmayın. Böylece sektörde otoriter sitelere yapılan link çıkışları sizi link ağına dahil edebilir.
  • Web sitenize eklediğiniz görsellerde boyuta ve kaliteye kesinlikle dikkat etmeniz gerekiyor. Boyut ne kadar düşük olursa o kadar iyidir ama boyut düşerken kalite düşüyorsa orada bir sorun var demektir.
  • Web siteniz içerisinde yayınladığınız içerik ve yazılarda kendi içlerinde referans link vermeniz site içi link yapısını güçlendirecektir.
  • Bir web sitesi için backlink hayati öneme sahiptir, bu sizin ne kadar fazla kişi tarafından konuşulup dikkate alınmanızla eş değerdir. Ne kadar çok kişi sizi konuşursa siz de o derece ünlü olursunuz. Web sitesi içinde backlink o derece önemlidir.
  • Backlink alırken sizin sektörünüze uygun, aynı ya da yakın sektörlerden backlink almanız tavsiye edilir. Müzik piyasasına yeni girdiğinizi düşünün ve sektörün duayenlerinin sizin hakkınızda iyi konuştuğunu. Böyle bir durumda daha fazla insan tarafından kabul görürsünüz. Otoriter sitelerden backlink almakta sizin kabul görmeniz açısından aynı değere sahiptir.
  • Her şeyden önemlisi de istikrarlı olmanızdır. Google istikrar sever, bir gün paylaşım yapıp veya bir gün ürün ekleyip ertesi gün eklemeyen ya da bir hafta her gün paylaşıp bir ay paylaşmıyorsanız istikrar yok demektir. Böyle yapan web siteleri ya da sosyal medya hesapları ilerleyemez.

Eğer siz de bu kriterlere dikkat ederseniz Google gözünde, dolayısı ile kullanıcı gözünde web siteniz değerli olarak anılacaktır.

Böylece potansiyel müşterileriniz sizi aradığında daha kolay ulaşacaktır.

Hasan Hüseyin ULUÇAY

Google Adwords, Seo ve Web Tasarım Uzmanı

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir