Sosyal medya pazarlamasında Instagram, özellikle ürün satan markalar için oldukça değerli bir platform. Hikaye özelliği sayesinde Instagramdaki takipçi kitlenizi kolaylıkla satış kanalarınıza yönlendirebilir ve satın alma işlemini gerçekleştirebilirsiniz. Fakat bunun için yalnızca ürün görselini ve fiyatını koyup, hadi şimdi satın alın demek yeterli değil.
Potansiyel müşterinize satın alması için birkaç sebep vermelisiniz. Eğer Instagram hikayelerinde doğru stratejileri uygularsanız satışa çevirmemeniz için hiçbir sebep kalmayacaktır.
İşte Instagram hikayelerinde satış arttırmak için yapabileceğiniz 8 farklı Instagram stratejisi:
1-Ürünü Promosyon İle Teşvik Edin
Bir ürün ya da hizmeti tüketicilerin karşısına çıkarmadan önce biraz iştahlarını kabartın.
Örneğin; o ürünü ya da hizmeti aldıklarında sahip olacakları ekstra hediye ya da promosyonların ön duyurusunu yapın. Onlar için özel bir paket yapın ve onu hazırlarken kısa kısa içerikler çekin ve hikayede yayınlayın.
Bir geri sayım ekleyerek ürüne ya da hizmete ve o promosyona ulaşacakları günü hatırlamalarını sağlayın.
2-Bir Açılış Sayfasına Yönlendirin
Bir web siteniz varsa, ürün veya hizmetinizi yayına koymadan önce özel bir tanıtım sayfası (landing page) düzenleyin ve hikayenizde bu sayfanın linkini yayınlayın. Bu sayfada mutlaka ön satış ya da erken rezervasyon için indirim tutarı belirleyin ve erkenden kayıt almaya başlayın.
Bir web siteniz yoksa Canva ile kolay bir şekilde tek sayfa web sitesi hazırlayabilir, onun linkine kitlenizi yönlendirebilirsiniz. (Canva arama kısmına Web sitesi yazarak bulabilirsiniz.)
3-Kamera Arkası Paylaşın
Ürünün bitmesine birkaç gün veya birkaç hafta kala, bazı süreçleri kısa kısa çekerek gösterin. En can alıcı, en etkileyici yanlarını göstermek her zaman tüketicinin ilgisini çeker ve biran önce sahip olma isteği duyarlar. Onlara bu ürünün faydasından bahsedin ve ihtiyaç yaratın. Çok yakında gelecek olan bu ürüne sahip olmak için o günü beklemeye başlayacaklardır.
4-DM Kutunuza Çekin
Web siteniz yok mu?
Önemli değil. Satışlarınızı Dm yoluyla da alabilirsiniz. Ürünü hikayenizde paylaşın ve almak isteyenler için bir mesaj at çıkartması ekleyin. Dm’den ilk sipariş verecek 10 kişiye özel bir indirim yapacağınızı duyurun ve onları mesaj atmaya teşvik edin.
5-Sosyal Kanıtları Kullanın
Sosyal kanıt, daha önceki müşterilerinizden aldığınız yorum, fotoğraf, mesaj yani tüm geri bildirimlerdir. Hikayelerinizde siparişleriniz için gelen memnuniyet mesajlarını paylaşmak her zaman iyi sonuç verir. Potansiyel müşteriler, eski müşterilerin olumlu yorumlarından sonra size daha fazla güven duyarlar ve sipariş oluşturmak isterler.
6-Ürün-Hizmet İçin Hikayenin Gücünü Kullanın
Neden bu ürünü-hizmeti yapmayı düşündünüz?
Kitlenize bir hikaye anlatın. “Bu ürünü yaptım çünkü kendimde böyle bir ihtiyaç hissettim, bende sizin gibi zorlandım, sizi anlıyorum ve o yüzden bu ürünü yaptım!”
İhtiyacın nereden doğduğunu ve çözümün ne olduğunu, duyguları kullanarak sunabilirseniz; o ürüne ihtiyacı olmadığını düşünen kitleye bile
ACABA MI? diye düşündürürsünüz.
7-Sık Sorulanları Cevaplayın
Satış öncesi ve satış sonrası süreç müşteri için oldukça önemlidir ve kafasında bir sürü soru işareti vardır. Bu ürünü neden almalı, fiyatı nedir, indirim var mı, kargo-teslimat nasıl olacak, kaç günde eline ulaşacak, satıştan sonra müşteri hizmetleri nasıl olacak, bir problemde size nasıl ulaşacak tüm bunları en detaylı haliyle özellikle KONUŞARAK anlatmalısınız. Bu sayede kafalarında bir soru işareti kalmadan satışa karar vermiş bir şekilde size gelecekler ve satın alma işlemini gerçekleştirecekler.
8-Kıtlık ve Aciliyet Yaratın
Tüketicinizi satışa en hızlı şekilde çekmenizin yolu korku yaratmaktır.
Eğer bu ürün veya hizmeti en iyi şekilde anlattıysanız, faydasından bahsettiyseniz ve doğru pazarlamasını yaptıysanız şimdi kıtlık ve aciliyet yaratabilirsiniz.
“SON 3 KİŞİLİK YER KALDI” , “BU HAFTA SONUNA ÖZEL ÜCRETSİZ KARGO FIRSATI”, “YALNIZCA 7 SAATLİK BİR İNDİRİM” gibi Çağrı mesajları ile kitlenizi satışa hızlıca çekebilirsiniz.
UNUTMAYIN!
HİKAYELER TEK BAŞINA SATIŞ İÇİN YETERLİ DEĞİL, YALNIZCA SOSYAL MEDYA PAZARLAMA STRATEJİNİZİN BİR PARÇASIDIR.
INSTAGRAM HESABINIZ VE WEB SİTENİZ DE AYNI ŞEKİLDE HAZIR OLMALIDIR. ÜRÜN VEYA HİZMETLERİNİZ İLE ALAKALI BİLGİLER VERDİĞİNİZDEN, KİTLENİZİ EĞLENDİRDİĞİNİZDEN VE ONLARLA BAĞ KURDUĞUNUZDAN EMİN OLUN 🙂
Son Yazılar:
- Mesleki Becerilere Sahip Kişiler Kendini Nasıl Dijitalde Markalaştırıp, Pazarlamalı?
- Pazarlamada Empatiyi Kullanarak Müşterilerle Gerçek Bağ Kurmak
- 2024’ün Kelimesi Seçildi: “Beyin Çürümesi” Peki Bundan Ne Sonuç Çıkarmalıyız?
- Nintendo’dan İlham Alalım: Kişisel Markalar İçin Yenilikçi Olmak ve Strateji Geliştirme
Çok güzel ve dolu dolu bir bilgilendirme olmuş teşekkürler 👏👏👏🌸
Kıymetli yorumunuz için teşekkür ederim Zehra Hanımcım 🙂
Umarım fayda sağlayan bir yazı olmuştur