#kitapinceleme Bir Uzman Gibi Sosyal Medyanı Yönet: Sosyal Medya Sanatı – Guy KAWASAKI | Peg FITZPATRICK

Kitap Adı: SOSYAL MEDYA SANATI                                                                       

Yazarlar: Guy KAWASAKI  |  Peg FITZPATRICK

Yayıncı: Kapital Medya Hizmetleri A.Ş.

Basım: MediaCat | digitalage

BİR UZMAN GİBİ SOSYAL MEDYAYI YÖNET: SOSYAL MEDYA SANATI KİTAP İNCELEMESİ

Yeni bir girişimci veya küçük işletme sahibi olarak sosyal medyada güçlü bir bilinirlik kazanmak ister misiniz? Buna Kim hayır diyebilir, sanıyorum ki hiç kimse.

Sosyal medya hesaplarımızı yönetmek artık eskisinden çok farklı; yani bir fotoğraf atıp arkadaşlarımız ile iletişim kurduğum bir platform olmanın çok ötesinde. Sosyal medya yönetimi her marka, her ürün ve her kişi için farklı stratejileri içerisinde barındıran bir iş yönetme platformu haline dönüştü. Bu platformlardan müşteri kazanıyoruz, marka kuruyoruz, satış alıyoruz.

Peki, tüm bunları nasıl yapıyoruz, nasıl yapmalıyız? Kaç adımda öğrenebiliriz ya da kaç tane stratejiyi doğru uygulayabiliriz? Gibi kafa karıştırıcı sorular sorduğunuzu biliyorum. Bu nedenle bugün sizleri Guy Kawasaki ve Peg Fitzpatrick tarafından yazılan Sosyal Medya Sanatı kitabı ile tanıştırmak istiyorum.

2015 senesinde satışa sunulan bu kitap, diğer mesleki kaynak kitaplar gibi vaka çalışmaları veya istatistiki verilerden oluşmuyor. Guy Kawasaki ve Peg Fitzpatrick yıllarca edindikleri sektör tecrübelerini oldukça yalın ve sade bir şekilde anlatıyorlar. Kitap sanki sosyal medya uzmanlarına yazılmış gibi görünse de aslında sosyal medyada varlığını sürdürmek isteyen herkes tarafından kolayca anlaşılır ve uygulanabilir.

PROFİLİMİZ NASIL OLMALI?

12 bölümden oluşan kitap “Profilimizi Nasıl Optimize Ederiz?” sorusunun cevabını vererek başlıyor. Bu en önemli adım ve Guy Kawasaki bu bölümde oldukça detaylı bilgiler vermiş. Bio nasıl yazılır, profil fotoğrafı nasıl düzenlenir, linkleri nasıl kullanırız gibi temelleri atarken ihtiyacımız olacak tüm bilgiyi bizimle profesyonel olarak paylaşmış.

Bu bölümün en önemli kısmı ise bir sloganın olsun demesi. Guy, bizlere bir mantra yani etkileyici bir cümle yaratma fikrinden bahsediyor. Bu sayede insanlar tek cümlede sizin amacınızı bilebilirler diyor ve kendi mantrasından örnek veriyor: “İnsanları Güçlendiriyorum!”

HER ŞEYİN BAŞI İÇERİK!

İkinci bölümde bizi dijitalin en güçlü silahı olan İÇERİK karşılıyor. İçerik oluşturmak yerine içerik iyileştirmeye (yani diğer kişilerin içeriğini bulma ve paylaşma) odaklanan kitap, sosyal medyada gönderilerin planlanması, takvimlenmesi, araştırılması ve paylaşılması sistemini yine bir uzman gözüyle anlatıyor. Tüm bunları yaparken listeler halinde okuyucu ile Guy Kawasaki kendi kaynaklarını da paylaşmaktan çekinmiyor. Ve içerik oluştururken dikkat etmemiz gereken en önemli ipucunu da ekliyor: “İnsanlar gönderilerimi yeniden paylaşacak mı?”

MÜKEMMEL GÖNDERİLER MÜMKÜN!

İçeriği araştırdık, bulduk ama nasıl bunu ilgi çekici hale getirmeliyiz? Sorusuna yine sayfalarca cevap bulduğumuz üçüncü bölümde yine bizlerle listeler halinde ipuçlarını paylaşıyor ve açıklıyor Guy.

Gönderilerimizi hazırlama ve sunma aşamasında dikkate almamız gerekenler listesinde şu başlıklardan birkaçı yer alıyor:

  • Değer: Paylaşacağınız bilgi karşı tarafa bir fayda sağlasın, değer yaratsın, yardımcı olsun
  • Kısa ve öz, tıpkı bu kitap gibi 😉
  • İlgi çekici ve eğlendirici olsun, okurken sıkmasın
  • Kaliteli görsel ve videolar ile beslensin, kimse bozuk görüntü için sosyal medya kullanmaz
  • Listelemeler olsun, insanlar en çok listeleri sever, kolay kullanıldığı için
  • Promosyondan korkmayın, gerekirse para harcayın

Gibi daha birçok madde var. Ve bunlar sayfalarca açıklanmış hali ile okuru ile buluşuyor. İçerik oluşturmak için ayrıca bir kaynak arayışına da gerek kalmıyor.

YORUMLARDAN KORKMAYIN!

“Hiçbir şeyi kişisel algılama. Başkalarının yaptığı hiçbir şey senin yüzünden değil. Başkalarının söyledikleri ve yaptıkları, kendi gerçekliklerinin, kendi hayallerinin bir yansımasıdır. Başkalarının fikirlerine ve eylemlerine karşı bağışık olduğunuzda, gereksiz acıların kurbanı olmayacaksınız.” – Don Miguel Rutz (Dört Anlaşma) (kitaptan alıntı)

İyi veya kötü tüm yorumlara cevap vermelisiniz diyor bize Guy ve Peg. Tüm sosyal kanallar için de bunun geçerli olduğunu ekliyorlar. Troller, rakipler her zaman var ve olmaya devam edecek. Ama bir profesyonel asla kaçmaz ve üzerine gider; kitap bunu çok net bir şekilde vurguluyor. Günümüz sosyal medya yönetiminde en sık karşılaşılan hatalardan biri yorumları silmek, engellemek, kısıtlamak olsa da kitapta bunun en iyi örnekleri verilmiş ve neden yapmamamız gerektiği yine anlaşılır bir dil ile anlatılmış.

SOSYALLEŞİN

Sosyal medya adı üzerinde sosyal bir kanal iken, bazı marka ve hesapların kendini gizleme ve kimseyle bağ kurmama olayından bahsediyor bu bölüm. Neden canlı yayınlara katılmadan, etkinlikler oluşturmadan, sohbet odalarına girmeden gizli saklı bir içerik yönetimi yapalım? Neden rakiplerimizi uzaktan izlemek yerine onlarla iş birlikleri ve canlı konferanslar yapmayalım?

Elbette yapalım, canlı ve aktif olmaktan kaçmayalım. Nasıl görünür oluruz sorusuna da bu kitapta en iyi hali ile cevap bulacaksınız.

TEK BİR PLATFORMDA KALMAYIN, HEPSİNİ OPTİMİZE EDİN!

Sadece Facebook ya da sadece Instagram değil; kitlenin olduğu her platformda ol ve hepsini doğru şekilde optimize et diyor bizlere yazarlarımız.

Ve ilk bölümde optimizasyondan bahsederken aslında tüm sosyal medya platformlarının detaylı optimizasyonu nasıl yapılır ve nasıl kazanımları olur bunu anlatıyor. Bazı önemli çıkarımlar da şu şekilde örneklendirilebilir:

  • Facebook:  Facebook Sayfasının istatistiklerini kullanın ve diğer Facebook sayfalarıyla etkileşim kurun
  • Google+:  Google gibi bir cevheri küçümsemeyin. Sık sık gönderi paylaşın ve gönderinizin nasıl göründüğünü her zaman kontrol edin, anketler yapmak için yorumları ve +1’leri kullanın, dikkat çekmek için yanıtları kullanın ve metninizi stilize edin.
  • LinkedIn: Kişiselleştirilmiş bir bağlantı isteği yazın ve işinizi nasıl ciddiye aldığınızı gösterin.
  • Pinterest : Pinterest panolarınızı geliştirin, kategoriler ve açıklamalar ekleyin, pinlerinizi diğer sosyal ağlarla paylaşın…

 

Toparlayacak olursak;

Sosyal medya sanatı bu işi yapmak isteyenler için güçlü bir kılavuz. Eleştireceğim bir tarafı olacak olursa 2014-2015 senesinin bilgilerini içerdiği için ve her geçen gün dijitalde yeni bir kural değiştiği için güncelliği tartışılır. Hatta kitapta Instagram ile ilgili çok fazla detaya denk gelemeyebilirsiniz. Fakat şunu unutmamak gerekir ki bu kitap aslında günceli yakalamaktan ziyade temeli oturtmak adına okunması gerekilen bir kaynak. Çünkü örneğin profil optimizasyonu günümüzde de aynı şekilde tarif ediliyor ve uygulanıyor. “İçerikleri bilgilendirici ve eğlendirici yap” nasihati hala uzmanlar tarafından aynı şekilde veriliyor.

İşin özünü anlamak ve sosyal medyanın temellerini kavramak için bu kitabı okuyabilirsiniz. Çünkü sosyal medya pazarlaması ciddiyet, strateji ve planlama gerektirir, bu nedene Guy ve Peg bu kitap ile sosyal medya pazarlamasını en iyi şekli ile bize anlatıyor.

Popüler olma özlemini bırak, harika ol.

Ünlü olma arzusunu bırak, sevilen ol.

İstendiğin için gururlanmayı bırak,

somut ol, benzersiz ol.

C.JOYBELL.C

(kitaptan alıntı)

Kitabı okuyanlarla yorumlarda buluşalım 🙂

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir