Küçük İşletmenize Kaliteli Sosyal Medya İçeriği Üretmek için 4 İpucu

Küçük İşletmenize Kaliteli Sosyal Medya İçeriği Üretmek için 4 İpucu

Son yıllarda güçlü bir sosyal medya varlığı oluşturmak; güvenilir bir marka olmanın, rakiplerinizden öne çıkmanın ve potansiyel müşterilerin ilgisini çekmenin altın anahtarıdır. İstatistiklere göre tüketicilerin yaklaşık %43’ü bir işletmeden alışveriş yapmadan önce o işletmeyi çevrimiçi kaynaklarda aratır. Bu ciddi bir oran. Kurumsal şirketler sosyal medya varlıklarını hali hazırda sürdürürken özellikle küçük işletmeler için sosyal medyada olmak tercihe bırakılmayacak kadar önem taşıyor.

Güçlü bir sosyal medya varlığı ile bahsedilen şey bir fotoğraf paylaşıp, bir hikâye atmaktan öte düzenli içerik üretmekten geçiyor. Daha büyük ve kurumsal firmalara bakarak asla onlarla rekabet edemeyeceğinizi düşünüyor olabilirsiniz. Kurumsal firmalar sosyal medya için reklamlara büyük paralar harcasa da ya da büyük ekiplerle çalışsalar da küçük işletme sahipleri de düzenli şekilde içerik üreterek öne çıkmayı sağlayabilirler. Üstelik kurumsal firmaların aksine küçük işletmeler kitleleri ile çok daha kolay bir şekilde bağ kurabilirler.

Burada küçük işletmeler için de büyük şirketler için de aynı çalışma mantığıyla ilerlenebilecek birkaç ipucu paylaşacağım. Birlikte bakalım:

1. Potansiyel Müşterinizden Öğrenin

İşte yine hedef kitle analizine geldik. Herkesten duymaktan bıktınız biliyoruz ama iyi bir başlangıç ​​noktası, kitlemizin ne hakkında konuştuğunu bilmekten geçiyor. Sizin sektörünüzle ilgili sorun yaşadıkları noktalar nelerdir? Ürün/hizmetleriniz ile ilgili ne gibi soruları var? Belirli konular hakkında nasıl hissediyorlar? Instagram’da içerik üretirken, Lınkedin’de makale yazarken veya ürün ve hizmetlerinizi sunarken tüm bu soruların cevapları size yol gösterici olacak.

Kitlenizin kafasına girmek için şunları yapabilirsiniz:

  • Sosyal medya sayfalarınızın ve rakip diğer işletme ve markaların yorumlar bölümünde gezinin, hedef kitlenize oradan erişin ve onların sayfalarına etkileşim bırakın.
  • Hedef kitleniz ile iletişimde olmak için onlara sorular sorun. Instagram, Twitter, Facebook ve LinkedIn dâhil olmak üzere çoğu platformda bulunan anketler özelliğinden yararlanın.
  • Abonelik bültenini kullanın ve kitlenize anket gönderin. Kısa bir anketi cevaplamaları için onlardan rica edin. Sonrasında mail kutularına bir ödül bırakın.
  • Sektörünüz ile ilgili içerik üretmek için insanların en çok neleri aradığına bakın. AnswerThePublic veya Google Trends gibi pazar araştırması araçlarını kullanarak bu bilgilere ulaşabilirsiniz.

Bir fotoğraf paylaşmakla her şey bitmiyor demiştik. Hep bir önceki gönderilerinizden hangisinin en iyi performansı gösterdiğini düzenli olarak kontrol etmeli ve değerlendirmelisiniz. Kitlenizde en çok hangisi yankı buldu? Hangisinde daha çok beğeni, yorum, paylaşım ve kaydetme var? Aralarından en iyilerini bulun ve bir sonraki gönderinizde ne yapmanız gerektiğinin bilincinde olun.

Tüm bunları yaptıktan sonra biraz gözlem yapın. En iyi performans gösteren içeriklerin ortak noktası nedir? Kitleniz videoları mı yoksa postları mı tercih ediyor? İlham veren gönderiler mi yoksa kısa ipuçları mı daha popüler? Bazı kalıpları belirledikten sonra onlarla devam edin ve insanlara istediklerini veren yeni içerikler oluşturun.

2. Sektör Haberlerini ve İstatistiklerinizi Kullanın

Sektörünüzde olup bitenleri takip etmek hem sonsuz içerik kaynağına sahip olmak açısından hem de tüm yeniliklere hâkim bir uzman imajı çizebilmek açısından oldukça önemlidir.

Alanınız ile ilgili güncel haberlere en iyi nereden ulaşabildiğinizi analiz edin. Twitter,Facebook, Lınkedın veya forum siteleri gibi tüm kaynakları araştırın. Kendinize listeler oluşturun ve günlük ve haftalık olarak takibini yapın. Bunların verilerini analiz edin ve bu sayede hangi konuda içerik çıkarmanız gerektiğini de anlamış olursunuz.

Bu kaynaklardan aldığınız bilgileri kendi cümleleriniz ile kitlenize sunun. Sonrasında onlara soru cevap anketleri yapın ve hangi bilginin en çok ilgilerini çektiğini sorun. Her veri sizin için besleyici, ilgi çekici bir sosyal medya gönderisi olabilir. 

3. Kamera Arkası Gösterin

Tüketiciler, bir işletmenin nasıl çalıştığını ve o markanın arkasındaki insanları merak eder; onlar hakkında bilgi sahibi olmayı severler. Markanın arkasındaki insanları ve çalışma alanını göstermek küçük işletmelerin kitleleri ile bağ kurmalarını sağlayacak güçlü bir pazarlama aracıdır.

Ayrıca, ürünlerinizi veya şirketinizi nasıl geliştirdiğinizi, markanızın kuruluş hikayesini, kendi hayatınızı kitleniz ile paylaşmanız duygusal bir bağ kurmanıza yarayacak, onlara ailedenmiş hissini verecektir.

Hikâyeler, Reels videolar ve IGTV gibi videolar, kamera arkası içeriği için harika bir araçtır ve dikkatleri çekmek için çok fazla zaman harcamaya da gerek kalmaz. 
Üretim süreçlerini ve ofisi paylaşmak zor olmayacaktır. İşte reels ve hikayeler için birkaç öneri:

  • Ekip arkadaşlarınızı tanıttığınız bir video
  • Ürününüzün üretim sürecinin adımları
  • Çalışma alanınızın turları, günlük vloglar
  • Ekip üyeleriyle canlı yayınlar
  • Ürününüzü kullanan mutlu bir müşteri geri bildirimi

4. Planlayın ve İşinizi Kolaylaştırın

Harika ve ilgi çekici fikirler bulmak önemlidir fakat bunu sürdürülebilir hale getirmek daha da önemlidir. Sektör trendleri hakkında makaleler, markanızla ilgili ilham verici görseller ve reels videolar paylaşmak için mutlaka bir planlama aracı kullanmalısınız. Hem günlerinizi daha verimli kullanmak hem de paylaşımlarınızı bir düzene oturtmak için bu gerekli. Aksi takdirde yoğun bir gün geçirirken paylaşım yapmayı unutur, hatta haftalar sonra paylaşım yapabilirsiniz. Durum böyle olunca kitleniz sizi terk edecek ve rakip sayfanıza gidecektir.

Profesyonel ipucu: Buffer, hootsuite, Preview, Later gibi ücretli ve kapsamlı araçları kullanabileceğiniz gibi ücretsiz Facebook Creator Studio kullanarak da içeriklerinizi planlayabilirsiniz. İstatistiklerinizi ve en çok etkileşim alan içeriklerinizi de kolaylıkla bir arada görebilirsiniz. Bir aylık içerik takvimi yazın, görsel ve videoları hazırlayın ve planlayın. Sonrası sizin kitleniz ile kuracağınız iletişime kalacak.

Küçük bir işletme olarak sağlam bir sosyal medya planını bir araya getirmek bunaltıcı gelebilir ama öyle olması gerekmiyor. İçeriğe odaklanmak için haftada birkaç kez 30 dakika ayırın, başlamak için yukarıdaki ipuçlarından bir veya ikisini seçin, ardından oradan inşa etmeye devam edin. Sonuçlar sizi mutlu edecek ve devam etmeniz için size ilham verecek.

 

Nereden başlayacağına hala karar veremiyorsan ve her şey çok karmaşık geliyorsa; birlikte üstesinden gelelim 🙂

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir