Corona Virüs Dönemi ve Sonrasında E-Ticaret Nasıl Olacak?

 

Dünyaya hızla yayılan ve herkesi etkisi altına alan corona virüs salgını en çok ticari hayatı etkiledi. Avm’ler, mağazalar, restoranlar ve toplu halde bir araya gelinebilecek her türlü aktivitenin yapıldığı mekânlar maalesef ki bu süreçte geçici olarak kapatıldı.

Perakende satış sektörünü bu denli etkileyen pandemi sonrası e-ticaret sitesi kurmak isteyenlerde ciddi bir artış gözlemleniyor. Ürününü fiziki mağazasında satamayan perakendeciler, depolarında kalan stok ürünlerini gerek Pazar yerlerinde gerekse yeni kurdukları e-ticaret sitelerinde satışa açmaya karar verdiler.

Olumlu ve Olumsuz Yönleri Göz Önünde Bulundurulmalı

Elbette ki Covid-19 öncesi e-ticarete hiç adım atmamış, online satışlara sıcak bakmayan her işletme bu süreçte ciddi şekilde olumsuz etkilendi. Çok kısa bir süre içerisinde yeni bir derya denizin içine girmeye çalışan perakendeciler, online ticaret sürecine adapte olana kadar zaten çoktan online’a girmiş olanlar onların önüne geçmiş durumda.

Bu durumda e-ticarete yeni girmeyi düşünenler rekabette bir adım öne çıkmak için mümkün olan en iyi fiyat ve en hızlı teslimat ile müşteri kazanımlarını bir an önce sağlamak durumundalar.

Sağlık Sektörü Ürünlerinde Ciddi Artış Var

Hali hazırda fiziki mağaza satışı olanlar dışında, Corona virüs dönemini değerlendirerek e-ticarete girmeyi düşünenler hangi ürünleri satacakları konusunda arayışa girdiler. Salgın sonrası en ciddi satış artışı sağlık sektöründe oldu. Normal şartlarda tüketicinin eczaneden almayı tercih ettiği çoğu ürünün, online satış rakamlarında artışlar meydana geldi.

Google TrendsQuantum Metric ve Bloomreach istatistiklerine bakıldığında sağlık ürünlerindeki artışlar 22-29 Şubat haftası verilerine göre şu şekilde;

  • Maske satışları önceki haftaya göre % 590
  • El dezenfektanı satışları bir önceki haftaya göre % 420
  • Clorox / Lysol mendil satışları bir önceki haftaya göre % 184
  • Dezenfektan satışları bir önceki haftaya göre % 178
  • Eldiven satışları önceki haftaya göre % 151
  • Şişelenmiş / paketlenmiş su satışları önceki haftaya göre % 78
  • Vitamin satışları önceki haftaya göre % 78
  • Selpak mendil satışları önceki haftaya göre % 43
  • El sabunu satışları önceki haftaya göre % 33
  • Tuvalet kağıdı ve kağıt havlu satışları önceki haftaya göre % 26

Sağlık sektörü dışında satışlarında artış olan diğer sektörlere baktığımızda başı elbette ki gıda ve temizlik ürünleri çekmekte. Bakkal ve marketlerin kalabalık olmasından kaynaklı, çoğu kişi hem bulaş korkusundan hem de sıra beklemek istemediğinden dolayı online market uygulamalarına yönelmiş durumda.

E-ticarette yaklaşık 5 yılda yakalanması beklenen talep corona virüs salgını sonrası 1 ay gibi kısa bir sürede yakalandı. Çünkü online alışveriş kullanan müşteri profili bir anda değişiklik gösterdi ve 60 yaş üstü internetten market alışverişlerini yapmaya başladı. Bu dönemde e-ticarete girmek isteyen satıcılar imkânları ve yeterli depolama alanları ve koşulları varsa market ürünleri üzerinden ilerlemeyi düşünebilirler.

Satışları artan diğer kategorilere de bakacak olursak hobi ürünleri ve kitap satışları korona virüs salgını döneminde, öncesine göre artış göstermiş durumda.

.

Lüks Tüketimde Düşüş Var

Tüketiciler salgın sürecinde, birincil önceliği olmayan tüm alışveriş alışkanlıklarından neredeyse vazgeçtiler. Çanta, ayakkabı, aksesuar ve kıyafet gibi ürünleri almak yerine parayı ellerinde tutup temel ihtiyaçlara ayırmayı tercih ediyorlar. Bu dönemde özellikle online kıyafet satışlarında gözle görülür bir düşüş yaşandı.

Fakat son haftalarda azalan vaka sayıları ve artan iyileşen hasta sayıları açıklandıkça rehavete kapılan ve eski alışkanlıklarına yavaş yavaş dönmeye başlayan bir toplulukla da karşı karşıyayız. Covid-19 öncesi dönemde olduğu gibi olmasa da yine kıyafet alışverişlerine başlayanlar da oluyor. Bu sebeple online butik açmayı düşünenler bu zamanları iyi değerlendirirlerse e-ticaret satışlarında iyi bir satış imkanı yakalayabilirler. Özellikle fitness ve spor kıyafetleri, eşofmanlar gibi rahat ve evde giyilebilecek ürünler tercih ediliyor.

E-Ticaret Sitesi Kurmak Tek Başına Yeterli Değil, Doğru Pazarlama da Önemli

Tüm verilere bakıp hangi ürünleri satacağınıza karar verdiniz. Veya deponuzda olan ürünlerinizi direkt siteye açıp satacaksınız. Buraya kadar her şey güzel.

Pekii, e-ticaret mağazanızın ve ürünlerinizin varlığını online tüketiciye nasıl duyuracaksınız?

Covid-19 belki de en çok e-ticarete yaradı dedik. Ama bu işi gerçekten en iyi ve en doğru şekilde kotarmak gerekiyor. Her şeyden önce bu işe girerken mutlaka reklam bütçeniz olmalı.

Pandemi döneminde Google Adwords reklamlarında ve reklam dönüşüm oranlarında artış oldu. Bu ilk kez e-ticarete girecekler için oldukça iyi bir şey. Korona virüs öncesi süreçte tüketiciyi yakalamak oldukça zorken şu an son derece kolay. Çünkü potansiyel müşteri salgın durumdan dolayı evinde ve tüm reklamlara ulaşabilecek durumda. Sosyal medyaya vereceğiniz bir reklam ya da bir sosyal medya fenomeni ile yapacağınız reklam anlaşması direkt müşterinize ulaşacak ve dönüş alma oranınız artacak.

Bu dönemde artan masaüstü kullanım oranı da reklamlar açısından pozitif bir etki yaratıyor. Google Ürün Listeleme Reklamları (PLA) ise ürünlerinizi tüketiciye ulaştırmak için en doğru reklam türü olacak.

Pazar Yerleri İle İlişkilerinizi Sıkı Tutun

Google Ads reklamlarından sonra ürünlerinizi müşteriye ulaştırmanın en verimli yolu N11, Trendyol, Hepsiburada vb.. pazar yerlerine girmek. Özellikle kendinize ait bir markanız ve size özel bir ürününüz varsa ve e-ticarete yeni adım atmışsanız, birinci önceliğiniz markanızı tanıtmak olmalı. İlk etapta ürün satışından kar etmek yerine en makul fiyat ile Pazar yerlerine girerseniz tüketiciye ürünlerinizi ulaştırmış ve markanızı öne çıkarmış olursunuz.

E-Ticarette Başarısız Olanlar Kimlerdir?

  • Büyük hevesler ile e-ticaret sitesi açıp, görsellerine ve mağaza vitrinine gerekli özeni göstermeyenler,

  • Site ve ürün içeriğini doğru ve gerektiği şekilde yapmayanlar,

  • Ürün içeriklerini ve ürün başlıklarını olması gerekenden az, ayrıntısız, yanıltıcı veya eksik bilgi ile girenler,

  • Kullanıcı dostu bir site yapmak yerine farklı tasarımlı, aranılana ulaşılması zor site yapanlar,

  • Piyasaya göre çok fazla veya çok az fiyat politikası uygulayanlar,

  • Yeniliklere kapalı, geleneksel ticaret anlayışını e-ticarette sürdürmeye çalışanlar,

  • Reklam vermeyi erteleyen, reklam bütçesi ile yola çıkmayan veya doğru reklam kanallarını kullanmayan girişimci ve perakendeciler e-ticarette rakiplerinin önüne geçemezler ve diledikleri başarıyı yakalayamazlar.

Corona Virüs Sonrası Dönemde Satıcıları Ne Bekliyor?

E-ticarete şu dönemde girmeye niyetlenmiş fakat vazgeçmiş, corona virüsü geçtikten sonraya ertelemiş herkes potansiyel müşterisini kaybedecek ve maalesef ki pişman olacak. 40 günden fazladır evinde olan tüketiciler salgın bittiğinde aylardır içinde bulundukları buhrandan kurtulmak için alışveriş merkezlerine ve mağazalara akın edecekler ve bir alışveriş çılgınlığı baş gösterecek.

Online ticaret yapanlar ise tüketiciyi elinde tutmak için çeşitli kampanyalar, hediye çekleri ve avantajlı fiyatlar ile salgın sonrası süreci en iyi şekilde değerlendirmeye çalışacaklar. Ücretsiz kargo ve hızlı teslimat imkanı sunan e-ticaret siteleri de salgın sürecinde olduğu kadar olmasa da bir adım öne çıkacaklar.

Bu nedenle mağazalar açılmadan ve mağaza satışları artmadan e-ticarete girenler, marka ve ürününü en hızlı şekilde tanıtıp corona virüs dönemini en karlı şekilde atlatacaklardır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir